In Beijing exista cea mai lunga "strada a ceaiului" din lume, avand cativa kilometri. Pe parcursul ei, la parterul blocurilor toate magazinele, boutiq-urile sau chiosculetele vand ceai si ustensilele aferente: servicii din portelan, sticla sau fonta, aparate de incalizt apa, mese de ceai, ustensile/ pentru ceremonia ceaiului, etc. Afacerile sunt ale unor comercianti (sau urmasii unor...) din Fujian si Zhejiang.
Sunt chiar si cateva mall-uri de ceai, unde privelistea pentru ochiul european e putin socanta: o cladire mai mare ca Plaza Romania unde totul este ceai sau relativ la ceai...poti descoperi printre rafturi inclusiv perne umplute cu ceai, pernute umplute cu ceai pe care sa iti odihnesti incheietura mainii cand lucrezi la calculator, etc etc.
La intrarea in orice shop, mic sau mare trebuie sa zici zambind "Ni Hao" si esti intampinat cu aceleasi zambete interioare si exterioare ale chinezoiacelor bucuroase ca un occidental le calca magazinul. Din pacate pe Malien Dao nu poti trece neobservat decat daca ai avea ochii migdalati...Oriunde intri, se aduna brusc in jurul tau cel putin 3 chienezoiace, de obicei dragute si aranjate frumos (din pctul lor de vedere) care incearca sa te convinga cu orice pret ca produsele lor sunt cele mai bune - lucru destul de hilar mai ales cand te afli intr-un building mare cat Plaza, unde toti vand cam acelasi lucru: ceai!!:)
Daca reusesti sa scapi de vanzatorii care sar pe tine la intrare, ceilalti deduc imediat ca nu merge cu stilul "sarit pe client" si incep sa te lase in pace, sa te plimbi ca in magazinele occidentale, sa admiri si daca vrei sa cumperi fara sa te mai bata nimeni la cap.
Oferta de ceai este cea mai variata care o poti vedea adunata la un loc vreodata: ceai verde, rosu, negru, cu arome, ceai vechi PuErh, ceai foarte vechi, ceai scump ceai foarte scump si ceai exorbitant de scump...
Plimbarea prin mall-ul de ceai ar putea fi echivalentul chinezesc al plimbarii prin bazarul turcesc din Kusadasi, zambesti fara sa vrei, lumea e vesela si te imbie sa te asezi la masa si sa degusti din sortimentele de ceai.
Ne asezam si noi la masa, micutele chinezoiace devin usor protocolare si incep sa prepare din ceaiurile care le alegem noi dupa preferinta. Am ales 3 sortimente: LongJin, Tie Guan Yin si Pu Erh. Incep zambetele, si incep sa apara si semintele cu gust de ceai (specialitatea casei) si niste mici prajiturele care se armonizau cu ceaiul.
Masa de ceai este special facuta sa poata sa tina apa cu care la inceput se spala canile in semn de respect, apoi primul rand de ceai in cazul Tie Guan Yin este de asemeni aruncat ("apa de picioare").
Concluzia este ca orice poate fi facut pe baza de ceai verde: prajituri, parfumuri, creme, pasta de dinti, perne de dormit, totul aici e pe baza de ceai.
Foarte interesant articolul, bine-venit!
RăspundețiȘtergere